AVA flygning
Flygplanet
Tävlingar
Uppvisningar
Komma igång

 


Välkommen till AVA flygningens underbara värld
Nu är allting upp och ner!!


Intresserad av konstflygning?

Då har du kommit rätt !

Vad krävs egentligen av dig för att delta i denna typ av flygning ? Egentligen bara två saker ... ett väl underhållet flygplan som är utformat för påkänningarna vid aerobatic flygning och en kvalificerad instruktör som har erfarenhet av att lära dig utföra de manövrar inom flyget:s gränser.
Flygplanet kommer att vara allmänt klassat för +6G och-3G s eller mer, betydligt mer än de flesta rese maskiner är godkännda för.

Flygplanet kommer att ha fler punkts bälte för att hålla dig ordentligt på plats när gravitation och acceleration drar dig i olika riktningar.

Slutligen är det trevligt att ha ett inverterat bränsle och oljesystem för att hålla motorn i gång under negativa G: krafter då oljan trycks uppåt i motorn istället för ner i olje sumpen, det är inte nödvändigt men eftersom många aerobatic manövrar kommer att bli svåra att göra utan att ligga i negativ G belastning är det bra att ha det systemet.


Inte överraskande, din instruktör är lika viktig !
Konstflygning är en säker sport om den lärs ut att flyga på ett säkert sätt.

Att alltid göra manövrerna med tillräcklig höjd så det finns gott om utrymme att återhämta sig från en missbedömd manöver bla.

Många manövrar kan ta flygningen från fullt kontrollerbara till nära-Redline fart strax över marken om den inte görs korrekt.
Det viktiga är att lära sig att återhämta sig från dessa situationer utan onödig stress på flygplanet eller dig själv.

I enlighet med din utbildnings plan kommer du att koncentrera dig både på hur du gör varje manöver på rätt sätt samt hur man kan återhämta sig om man gör det på fel sätt.
Aerobatic utbildningen är en mycket rolig och framförallt lärorik vad gäller att hantera olika aspekter inom själva flygningen.

I Sverige krävs 12 timmars utbildning för att få AVA själv varav minst 10 DK och 2 EK
även om man inte har för avsikt att tävla sedan kan jag varmt rekommendera att utbilda sig för att kunna ta sig ur en spinn eller för att känna på hur det känns när marken snurrar fortare än vad den brukar göra.

Jag hoppas att jag har fått upp ditt intresse för konstflygning och att du kommer att vilja undersöka saken ytterligare. Om så är fallet, finns det flera saker du kan göra,
Kontakta någon skola i Sverige som bedriver AVA utbildning, jag kan rekommendera Linköpings flygklubb;
men det finns flera, titta under länkar där har jag lagt upp några stycken.

Vill du bara åka med en sväng för att känna på belastningarna eller uppleva hur det känns att komma i spinn så är du välkommen att kontakta mig för en tur.

Se under länkar för vidare info: känner du att detta är något för dig och är sugen på att komma i kontakt med någon att prata Aerobatics och flyga med: kontakta mig på malleflygare@telia.com eller ring 0708-568680.


 
©2008 avaflygning.se     Allt om AVA flygning